Referral recruitment...

Referral recruitment software - waarom het werkt

Recruiter - Quotec

Share

20 oktober 2022

Referral Recruitment: wat is het? Wat doet het? En vooral, heeft het zin?

Referral recruitment biedt de mogelijkheid om personeel te werven via collega’s, voormalige medewerkers en zelfs via leveranciers of klanten. Daarom wordt het ook wel via-via werving genoemd. Wat zijn de voordelen en hoe gaat het in zijn werk?

Als je op zoek bent naar nieuwe werknemers voor jouw groeiende bedrijf of iemand wilt vervangen kun je goede resultaten behalen met referral recruitment. Deze wervingsmethode maakt gebruik van het netwerk van medewerkers. Dit opent de deur naar interessante kandidaten die mogelijk beschikbaar zijn. In ruil voor het aandragen van geschikte kandidaten uit hun netwerk, beloon je jouw medewerkers.

Referral recruitment werkt

Waarom zou je erover nadenken? Omdat aanbevelingen werken. Goede mensen kennen goede mensen. Uit een recent onderzoek van Drafted blijkt dat gemiddeld 29% van alle aannames voortkomen uit een referral door een collega. Dergelijke nominaties hebben gemiddeld niet alleen aanzienlijk lagere wervingskosten, maar leveren volgens de onderzoekers vaak ook kwalitatief betere kandidaten op.

"Gemiddeld werven Amerikaanse bedrijven 29% van de nieuwe medewerkers via referrals (Verwijzingen)"

7% biedt een reisje of een andere beloning

Uit dit onderzoek, gehouden onder bijna 150 werkgevers, bleek ook dat meer dan vier op de vijf (82%) verwijzingen door medewerkers financieel beloont. Voor de meeste van deze bedrijven lopen dergelijke verwijzings-bonussen op tot € 1.000, maar ze kunnen meer dan € 5.000 per verwijzing bedragen, vooral voor krappe technische of verkoopposities. Zo’n 7% zegt daarentegen referral-bonussen niet uit de betalen in cash, maar bijvoorbeeld liever een reisje of een andere beloning.

Helpt zo’n referralbonus eigenlijk wel?

Zijn bonussen als deze nuttig? Zeker wel, zo blijkt uit het onderzoek. Bedrijven die géén bonus geven, halen gemiddeld 21% van hun nieuwe aanwinsten binnen via referral. Voor bedrijven die wél zo’n bonus geven loopt dat op tot 29%.
Wij zien dit vaak oplopen tot wel 65%.

En de hoogte van de bonus dan?

Er is geen bewijs gevonden dat meer beloningen leiden tot meer verwijzingen. Wat wél goed werkt, is om collega’s zelf beloningen te laten kiezen in de vorm van geschenken, producten of een uitje.

Referral recruitment proces punten - Quotec

Afbeelding: Voorbeeld Referral Recruitment proces en puntenverdeling

Benieuwd naar de mogelijkheden van referral recruitment voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op.

Topkandidaten zijn dichterbij dan je denkt!

Ontsluit eindeloos netwerkpotentieel van al uw collega's met onze rekruteringsoplossing.

Inspireer je collega's en beloon ze met puntensystemen, cadeaus of lidmaatschapsvoordelen. Dit stimuleert alle collega's om een bijdrage te leveren. 

Referral Recruitment helpt bedrijven hun groeidoelen te bereiken. Ben je op zoek naar het juiste nieuwe personeel, benut dan de kracht van je medewerkersnetwerk met deze strategische oplossing. Je collega's worden je ambassadeurs en worden daarvoor beloond.
De generatie Z wordt gezien als onderdeel van een nieuwe golf van jonge mensen die de arbeidsmarkt betreden, in navolging van millennials. Dit zijn voornamelijk digital natives, en de manier waarop ze banen vinden, evalueren en accepteren is heel anders dan hun voorgangers.

Enkele statistieken over de banenmarkt van 2022:

 1. 79% van de werkzoekenden gebruikt sociale media bij het zoeken naar werk.
 2. De adoptie van sociale media neemt toe. 85% van de werkgevers raadpleegt social media hiervoor, en 9% is van plan dit te doen.
 3. 91% van de werkgevers gebruikt nu sociale media om talent te werven.
 4. 80% van de werkgevers zegt dat sociale media hen helpt om kandidaten te vinden.
 5. Werkgevers zijn van mening dat marketing via sociale media de komende jaren de meest gevraagde HR-vaardigheid zal zijn, gevolgd door data-analyse en slimme modellen.
 6. 89% van werkzoekenden is van mening dat het web en mobiele apparaten een cruciaal onderdeel zijn bij het zoeken naar werk.

Alleen al deze zes statistieken tonen aan dat werkzoekenden meer mogelijkheden hebben om banen te vinden en te solliciteren dan ooit tevoren. Ze verwachten een mobielvriendelijke ervaring en willen dat het proces snel wordt afgerond.

Gebruik Referral Recruitment om medewerkers via collega's aan te bevelen.

Via-via of verwijsprogramma's voor werknemers zijn waardevolle bronnen voor het vinden van goede kandidaten. Kandidaten die door medewerkers zijn doorverwezen, worden vaak eerder aangenomen dan diegenen die via externe wervingsinspanningen worden aangeboden.

Het gebruik van Referral Recruitment software om te helpen met doorverwijzingen van werknemers is een slimme strategie die de werving efficiënter kan maken, en een intern bondingproces kan realiseren. Je collega's zijn immers ineens je ambassadeurs!

Maak vacatures deelbaar via een intelligent mobiel medewerkersportaal

Door collega's te verbinden met een medewerkersportal waar zij gemakkelijk toegang toe hebben, kunnen zij eenvoudig vacatures delen via hun socialmedia-accounts en e-mail. Zij zouden deze vacatures met enkele klikken moeten kunnen delen. Hoe sneller en makkelijker je deze vacatures deelbaar maakt, hoe groter de kans dat uw medewerkers meedoen.

Een extra trigger is ook de competitie met collega's. Wie zijn de meest effectieve ambassadeurs? Maar denk ook vooral na over wat zij ermee kunnen verdienen.


Maak verwijzingen en stimulansen openbaar

Het aanbieden van incentives voor het doorverwijzen van werknemers zal het slagingspercentage van uw verwijzingsprogramma zeker verhogen. Medewerkers kunnen erg gemotiveerd raken als ze weten dat ze een bonus of een mooie beloning naar eigen keuze kunnen krijgen voor elke aanbeveling die leidt tot een baan.


Conclusie

Referral recruitment is een zeer effectieve verwijzingstool voor collega’s als onderdeel van een proactief wervingsplan. Het gebruik van een dergelijke verwijzing of via-via oplossing voor uw medewerkers bespaart administratieve en HR-tijd, werkt vaak uiterst effectief en actieve werknemers worden erkend en extra beloond voor hun inspanningen. En dat motiveert en inspireert andere collega's.

Welke functionaliteiten zijn cruciaal in Referral software?

Referral software kan je goed helpen om deze strategie toe te passen binnen jouw bedrijf. Wat zijn de punten waar je op moet letten bij je keuze voor een passend pakket? Wij zetten een aantal cruciale functionaliteiten op een rij.

 • Gamification-functies die de bijdrage van elke werving kunnen belonen
 • Reward shop die zelf ingericht kan worden met leuke beloningen
 • Leaderboards met competitieve elementen of teamuitdagingen
 • Mogelijkheid om elke wervingsbijdrage te kunnen belonen met punten
 • Geautomatiseerde interne communicatie
 • Inhoud delen op sociale media met een druk op de knop
 • Beoordelingsaanbevelingen en feedback van medewerkers
  Ranking en niveaus om competitieve elementen toe te voegen (gamification)

Benieuwd naar de mogelijkheden van referral recruitment voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op.

Share

0%