Wet kwaliteitsborgin...

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WKB): dit moet je weten!

WKB wet kwaliteitsborging bouwen

Share

12 augustus 2022

Per 1 januari 2023 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, ofwel WKB, in werking. Een nieuwe wet die veel gevolgen heeft voor de bouw. Wat is de WKB, voor wie geldt de WKB en wat kun je zelf doen om aan de WKB te voldoen? In deze blog nemen wij je mee in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Wat is WKB?

De overheid wil graag meer toezicht en controle in de bouw, zodat er gebouwd wordt volgens de geldende wet- en regelgeving. Om hieraan te voldoen heeft de overheid de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen in het leven geroepen. Het doel van de WKB is dan ook het verbeteren van de bouwkwaliteit. Bouwbedrijven en/of bouwaannemers moeten kunnen aantonen dat het bouwwerk voldoet aan de afspraken en regelgeving van de WKB. Elk project krijgt vanaf nu een kwaliteitsborger toegewezen en elk project krijgt een eigen dossier dat aantoont dat het bouwproject voldoet aan de WKB, zowel tijdens de ontwerpfase als tijdens de uitvoering. Dit zijn voornamelijk regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid van de bouwwerken.

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen heeft gevolgen voor iedereen die in de bouw werkt. Denk hierbij aan opdrachtgevers, opdrachtnemers en toezichthouders. Binnen de WKB wordt er geen onderscheid gemaakt tussen hoofdaannemers en onderaannemers. Iedereen is hoofdaannemer.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je voldoet aan de wet- en regelgeving van de WKB, wordt de kwaliteit van ontwerp en uitvoering van een project bewaakt, zodat het eindresultaat weer voldoet aan de voorschriften van het Besluit bouwwerken leefomgeving. Zo bewaak je de kwaliteit van jouw bouwproject:

  • Zorg voor een goede documentatie
    Aantoonbaar bewijs. Dat is waar het eigenlijk om draait. Maak voor, tijdens en na het uitvoeren van je werkzaamheden foto’s en bouw daarmee een kwaliteit project dossier op. Daarmee bewijs je, ook jaren later nog, dat jouw project aan alle eisen voldoet. Stel daarnaast iemand verantwoordelijk voor de WKB-dossiers.

    Let op: de kwaliteitsborger neemt geen genoegen met alleen een foto van het eindresultaat. Het gaat er juist om dat je laat zien dat alles ‘achter de muren’ vakkundig is geïnstalleerd en gemonteerd.

    Maak daarom close-ups van kritische punten, zoals de aansluiting van het dak op de gevel, het kozijn en verbindingen bij energie- of ventilatiesystemen. En voeg ook documentatie toe aan je dossier, bijvoorbeeld de verwerking van producten.
  • Een goede planning!
    Zorg tijdens jouw bouwplan voor een goede planning. Houd er daarnaast in je planning rekening mee dat de kwaliteitsborger inspecties voor de WKB wil uitvoeren. Dit kan extra tijd kosten.
  • Maak checklisten
    Maak van tevoren goede checklisten. Zo weet je dat je projecten voldoet aan de gestelde eisen en weet je zeker dat alles goed wordt vastgelegd. Ook de checklisten kun je weer toevoegen aan het bouwdossier.

Wanneer gaat wet kwaliteitsborging in?

De Wet Kwaliteitsborging treedt per 1 januari 2023 in werking.

WKB wet kwaliteitsborging bouwen

Hulp nodig bij de WKB?

Er bestaan twijfels of de sector klaar is voor de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen. Om bedrijven te helpen voldoen aan de nieuwe regelgeving, hebben wij een slimme web applicatie ontwikkeld. Deze applicatie helpt jou bij het opbouwen van projectdossiers: simpel en overzichtelijk. Met de applicatie kun jij:

  • Een projectdossier opbouwen;
  • Werkzaamheden en bevindingen fotograferen;
  • Informatie snel terugvinden;
  • Uren en materialen registeren.

Jouw voordelen?

1. Werkstromen organiseren
Binnen onze applicatie kun jij de werkstromen organiseren. Zo kun je taken, acties en tijdlijnen vaststellen en automatiseren. Bijvoorbeeld het goedkeuren van documenten: dit kan volledig geautomatiseerd worden aangeboden bij de kwaliteitsborger.

2. Automatische koppelingen
Onze applicatie kan gekoppeld worden aan andere bouw-specifieke applicaties, waardoor informatiestromen naadloos aansluiten op bestaande werkprocessen. Hierdoor hoef je niet meer de verschillende systemen te onderhouden en voorkom je dubbel werk.

3. Informatie veilig waren
Informatie veilig delen met collega’s of partners: iedereen die toegang heeft tot de informatie kan deze zien, lezen en bewerken. Intern en extern. De applicatie maakt het mogelijk om wijzigingen direct beschikbaar te maken, waardoor je het juiste exemplaar direct kunt bekijken, op elk moment, vanaf elk device en elke locatie.

4. Informatie snel terugvinden
Of het nu gaat om een compleet projectdossier, een specifieke e-mail, een werktekening, een video of calculatie, door middel van de data in het DMS heb je de opgeslagen documenten in no-time bij de hand. Daarnaast kun je informatie snel terugvinden of samenstellen.

Wil je meer informatie over deze WKB-applicatie? Neem contact met ons op en vraag vrijblijvend een demo aan!

Share

0%